Posti: Postilain uudistus on välttämätön digitalisaation kiihtyessä

26.05.2017

Posti pitää eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöä postilain uudistuksesta oikeansuuntaisena. Sääntelyn keventäminen on välttämätöntä digitalisaation kiihtyessä ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi mietintönsä hallituksen esitykseen postilain muuttamisesta.

- Valiokunta toimii vastuullisesti esittäessään postilain velvoitteiden joustavoittamista tilanteessa, jossa postialan murros on historian rajuinta. Uudistuksen ansiosta mahdollistetaan laadukas ja kustannustehokas yleispalvelu koko maassa seuraavien vuosien aikana. On kuitenkin varauduttava siihen, että digitalisaation takia sääntelyn keventämistä joudutaan jatkamaan 2020-luvun alussa, sanoo Postin Postipalvelut-liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto.

Kuusiston mukaan sääntelyä keventämällä Posti voi selviytyä yleispalvelun velvoitteista ilman, että yleispalvelua tarvitsisi rahoittaa veroilla. Lähes ainoana postina Euroopassa Posti toimii täysin ilman julkista tukea ja kirjejakelu on vapaan kilpailun piirissä.

- Lainsäädäntöä on tärkeää päivittää myös siksi, että kansalaiset ja yritykset ovat siirtyneet käyttämään sähköpostia, sosiaalisen median sovelluksia ja muita sähköisiä viestintäpalveluja. Kehitys voimistuu lähivuosina valtion viedessä asioinnin verkkoon Tanskan mallin mukaisesti. Tanskassa kirjevolyymi on pudonnut jo yli 90 % vuoden 2000 tasosta, korostaa Kuusisto.

Yleispalvelun kilpailutus haja-asutusalueilla ei saa nostaa kustannuksia

Mietinnön mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu pysyy viisipäiväisenä sanomalehtien varhaisjakelualueiden ulkopuolisilla alueilla ja lisäksi näillä alueilla Postin pitää kilpailuttaa yleispalvelun jakelu. Kuusiston mukaan pakollinen hankintamenettely ei saa nostaa yleispalvelun kustannuksia tai heikentää yleispalvelun laatua.

Esitys sallii kohtuullisen katteen yleispalvelussa, mikä on normaali käytäntö myös muissa EU-maissa. Postilaki tuo muutoksia myös kulkunopeuteen, mutta Kuusisto huomauttaa lain koskevan vain yleispalvelukirjeitä. Yleispalvelukirjeistä kolmannes on joulukortteja. Laskujen ja viranomaiskirjeiden lähetysten jakelu tapahtuu jatkossakin asiakastarpeiden pohjalta kuten tähänkin asti.

Postilaki ei uhkaa työpaikkoja - sen tekee digitalisaatio

Kuusisto huomauttaa, että tuleva postilaki ei uhkaa postialan työpaikkoja.

- Työllisyyskehitys riippuu täysin asiakkaiden viestintätarpeesta, median muutoksesta ja digitalisaation nopeudesta. Jos ja kun uusi laki keventää jakelukustannuksia, se itse asiassa auttaa pidentämään perinteisen viestinnän elinkaarta ja siten vaikuttaa positiivisesti työpaikkojen säilymiseen.

Postilain uudistus koskee vain yleispalvelutuotteita eli postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja, joiden määrä on alle 5 % kaikesta jaettavasta postista. Sanoma- ja aikakauslehtien jakelu säilyy lakimuutoksenkin jälkeen edelleen kaupallisten sopimusten pohjalta.

 

Lisätietoja:

www.posti.com/postilakiuudistuu

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi postilain muuttamisesta